Zadnje teme
» Fire Ice logo - admin
Pet Nov 08, 2013 8:41 am od Admin

» Vertical Switch logo
Pon Avg 05, 2013 9:53 pm od Admin

» Dizajnerski resursi
Uto Jul 16, 2013 9:09 am od Admin

» Pravila postavljanja
Sub Jul 13, 2013 2:41 am od Admin

» Vodic kroz pripremu za stampu
Sub Jul 13, 2013 2:36 am od Admin

» Simbolika boje u dizajnu
Sub Jul 13, 2013 2:33 am od Admin

» Strategija za takmicenje u konkursima
Sub Jul 13, 2013 2:31 am od Admin

» Koji program koristiti za crtanje
Sub Jul 13, 2013 2:26 am od Admin

» Logo, znak, logotip
Sub Jul 13, 2013 2:23 am od Admin


Vektor VS Raster

Ići dole

Vektor VS Raster

Počalji od Admin taj Sub Jul 13, 2013 2:22 am
Sta su Vektorske slike?

Vector slike (objekte) možete da povećavate i smanjujete bez ikakvog gubitka u kvalitetu jer kada nacrtate liniju dužine 5 cm na primer u Photoshop ili Photoshop Elements vi u stvari kažete programu da postavi tačke poređane jedna pored druge u toj dužini.Program vrši kalkulaciju i postavlja tačke jednu pored druge u onolikom broju koliko je potrebno, kada smanjite dimenzije odnosno dužinu linije vi menjate instrukcije i kažete programu da postavi tačke u manjoj dužini, program iskalkuliše koliko je tačaka potrebno i promeni njihov broj.

Tačke su iste kakve su i bile samo je smanjen broj, isto se dešava i kada povećate dimenziju i nema nikakvog gubitka u kvalitetu. Kada radite sa vektorima i hoćete da ih sačuvate kao vektore za recimo dalju obradu, sačuvajte sliku na disku u .psd formatu, ako je sačuvate kao .jpg,.gif ili .png vektori će biti pretvoreni u pixele i nećete moći da ih menjate.

Kada crtate ili pišete u Photoshop ili Photoshop Elements vi radite sa vector slikama koje se dekodiraju pomoću matematičkih formula. Svaka linija ili slovo koje ste napisali sastoji se od tačaka poređanih jedna pored druge u određenoj dužini i određenom pravcu. Ovo što vidite na ilustraciji je urađeno pomoću četkice koja funkcioniše po istom principu. Na levoj strani (1) je linija povučena sa Spacing 1% odnosno rastojanjem između tačaka koje čine liniju, na desnoj strani (2) je stavljeno rastojanje 120%. Potpuno ista stvar bi se desila kada biste stavili da rastojanje između tačaka na liniji koju ste povukli, krugu koji ste nacrtali ili slovima koje ste napisali bude 120%.

Sta su Bitmap ili Raster slike?

Bitmap ili raster slike su sastavljene od pixela, svaki pixel u sebi sadrži informacije o boji i poziciji. Kada smanjujete sliku vi smanjujete broj pixela i slika će izgubiti od svog kvaliteta ali pošto je smanjena ti gubici neće biti primetni. Kada povećavate sliku tu nastaje problem i slika će izgubiti od svog kvaliteta i što je više povećavate više će izgledati razvučena i mutna.

Photoshop i Photoshop Elements podržavaju rad u sa velikim brojem formata slika: BMP, PICT, TIFF, EPS, JPEG, GIF, PNG, i PSD koji je Photoshop Dokument. Osim što podržavaju rad sa ovim formatima oni daju i mogućnost optimizacije za svaku svrhu i namenu. Možete menjati dimenzije, rezoluciju, veličinu i prilagoditi sliku za svaku potrebu. Formati kao što su PSD i TIFF zauzimaju više prostora na disku, ali će sačuvati sve informacije koje je uspeo da snimi vaš digitalni aparat kao i sve vektorske objekte kao vektore a podržavaju i rad sa Layerima. Formati GIF, JPEG i PNG su namenjeni za prikazivanje na Internetu, imaju manju veličinu ali će neki kvalitet slike biti žrtvovan radi veće kompaktnosti odnosno bržeg učitavanja na Internet stranicu, slike u ovim formatima su sastavljene isključivo od pixela.

avatar
Admin
Admin

Broj poruka : 14
Datum upisa : 12.07.2013

Pogledaj profil korisnika http://balkandesign.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu